5 faktów o czekoladzie!

Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat (o dziwo!). Nie będę zaprzeczać, ale nie należę do osób ubóstwiających wszystko co słodkie. Jednakże, kiedy czuję, że robi mi się słabo… sięgam po kostkę czekolady, która zazwyczaj znajduje się gdzieś w pobliżu. 

"Najlepszym lekarzem, co leczy i bada jest czekolada. Nową nadzieją, gdy stara upada jest czekolada. Nieważne kłamstwa, nieważna zdrada jest czekolada. Kiedy potrzebna na problem Ci rada jest czekolada. Gdy rzeczywistość to degrengolada jest czekolada. Dlatego co dzień pytanie pada: jest czekolada?"



Tymczasem 5 faktów o czekoladzie! 

1. Zacznijmy od etymologii słowa „czekolada”. Swoje korzenie ma ono już w czasach Majów. Inne źródła podają, iż byli to Aztekowie. Jednakże jedno jest pewne – byli to Indianie Środkowoamerykańscy. Czekolada była gorzkim napojem pitnym, przyrządzanym również z ziaren kakaowca. Jednym z pierwszych, który miał możliwość skosztować czekolady był Krzysztof Kolumb. Jednakże gorzki i pikantny smak, nie zachwycił podróżnika. Dopiero w 1582 roku ziarna kakaowca sprowadził konkwistador Hernan Cortez. Dokładne znaczenie słowa nie jest jednak jasne. Najczęściej możemy usłyszeć, iż pochodzi ono od słowa „xocolatl”, które oznacza „gorzka woda” i było używane właśnie w rejonach Meksyku. 



2. 12 kwietnia obchodzone jest święto czekolady! Od dzisiaj bez wyrzutów sumienia łasuchy mogą celebrować ten dzień! Z kolei „World Chocolate Day”( światowy dzień czekolady) przypada już wkrótce… bowiem 7 lipca



3. Po intensywnym wysiłku (nie tylko fizycznym) warto sięgnąć po odrobinę czekolady! Dostarcza wapń, żelazo, potas, witaminy, a samo w sobie kakao jest bogatym źródłem magnezu. Lepiej zjeść czekoladę gorzką, w której znajdziemy najwięcej tego pierwiastka. Jest ona także bogata w błonnik, dzięki czemu czujemy się najedzeni. 



4. Biała czekolada nie jest czekoladą? Prawdziwa czekolada składa się z miazgi kakaowej, która nie jest używana do produkcji białej. Do jej produkcji używany jest tłuszcz kakaowy, często zastępowany tłuszczem roślinnym, cukier oraz mleko. Nie znajdziemy w niej grama tego, co zyskujemy w prawdziwych wyrobach czekoladowych. 



5. Czekolada poprawia samopoczucie! Powoduje obniżenie poziomu stresu oraz wzmaga pozytywne nastawienie. Kiedy nadchodzi gorszy dzień, zamiast innego deseru warto sięgnąć po czekoladę. Czy to możliwe, że dzięki niej stajemy się mądrzejsi? Rzekomo tak jest! Czekolada powoduje, iż nasza krew szybciej dopływa do mózgu, co za tym idzie jesteśmy bardziej skoncentrowani oraz konstruktywni.   

Pamiętajcie o jednym łasuchy! Wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach. 

Komentarze

Facebook

Insta Insta!